Forvert

Jeg har rett og slett kopiert det Marianne skriver på sin hjemmeside. Marianne eier Mimmi, som er mor til Lily, og altså bestemor til kattungene.
 
Da vi falt pladask for Mimmi (på Finn.no) hadde vi lett etter en Maine Coon lenge. Først bestemte vi oss for at vi skulle ha katt, så leste vi om katter, både huskatter og rasekatter og til slutt landet vi på Maine Coon da vi lot oss sjarmere av beskrivelsen av rasens personlighet. Så begynte vi å titte på finn.no og vi så bilder av mange små nydelige Maine Coon-nøster. Så plutselig en dag dukket bildet av Mimmi opp og vi falt fullstendig for henne. Så jeg plukket opp telefonen og ringte til oppdretter Solveig Iglebæk.
 
Vi snakket om både Maine Coon generelt og outcross-avl spesiellt og jeg lot meg fascinere av hvor mye arbeid og kunnskap som faktisk ligger bak et oppdrett av katter. Jeg hadde vel som sikkert mange andre trodd at katteoppdrett var piece of cake av typen 'la jentekatt og guttekatt møtes og schmokk der var vi igang'.

I løpet av samtalen kom det frem at Solveig godt kunne tenke seg at Mimmi gikk videre i avl da det lå mye arbeid bak å få frem en katt med hennes gode verdier (Mimmi er en outcross katt) og det ville være synd om det stoppet med henne. Jeg er ikke oppdretter og har ingen planer om å bli det med det første, men i løpet av samtalen hadde jeg latt meg fascinere av hvor seriøs Solveig var når det gjaldt helse og gemytt hos Maine Coon'en så jeg lot meg overtale til å bli forvert.
Å være forvert innebærer rett og slett at man i kjøpekontrakten med oppdretter forplikter seg til å drette opp et visst anntall unger/kull med katten man kjøper før man evt. kastrerer/steriliserer den. Man får ansvaret for å følge opp under parring, svangerskap og fødsel og man har gleden av å få oppleve kattunger i huset. Fordelen er at man får ubegrenset support og oppfølging fra en person som virkelig vet hva katteoppdrett handler om. Man får rett og slett en mentor som hjelper til, følger opp og alltid er der når man lurer på et eller annet. Min mentor Solveig kan svare på det meste, hun har drevet med dette i årtier og har vært borti de fleste situasjoner når det kommer til katteavl.

Litt avhengig av forvertkontrakten så avtaler man hvem som skal ta utgifter i forbindelse med testing av avlskatten, testing av partneren, veterinærutgifter og hvor mange kattunger oppdretter skal ha før kontrakten er oppfyllt. Kattene selges under oppdretters reistrerte navn i NRR.
 
Jeg vil anbefale det å være forvert til alle som lurer på om de skal starte oppdrett av Maine Coon (eller andre katteraser). Det er en gylden mulighet til å prøve det ut med en som støtter og følger opp hele tiden samt at man slipper å registrere sitt eget oppdrett før man er sikker på at det er dette man vil.

Min erfaring er svært positiv hittil (i skrivende stund venter vi første kull) og jeg har fått øynene opp for hvor viktig det er med ansvarsbevisste oppdrettere som henter inn nye katter i avlsbasen og som virkelig jobber for å opprettholde sunne, rasetypiske Maine Coon'er med rasens fabelaktige personlighet og utseende.
Show-kvalitet er ikke alltid det viktigste!
Jeg har også skjønt at det ikke akkurat er lukrativt med katteoppdrett, da det er er dyrt å teste kattene -som ikke alltid kan brukes- og det er kostbart å hente inn nye avlsdyr. Det er mange idealister blant outcross-oppdretterne som virkelig brenner for rasen.
Jeg er uendelig glad for at jeg valgte å kjøpe en Maine Coon fra nettopp en av dem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar